BLOG: Girls not brides

Van iedere stylingopdracht doneren wij vijf euro aan Girls not Brides.

Sinds de oprichting van White Weddings steunen wij de strijd tegen kindhuwelijken met een bescheiden donatie per bruiloft van vijf euro aan de actie Girls not Brides van PLAN Nederland in de hoop dat op een dag overal ter wereld alleen nog maar getrouwd zal worden uit liefde, uit eigen overweging, zonder dwang.
kindhuwelijken
Wist je dat maar liefst 52% van de meisjes in Bangladesh onder de 18 jaar trouwt? Het huwelijk betekent voor deze meisjes het einde van hun schoolopleiding en vaak ook het verlaten van hun eigen familie. Ze worden volledig afhankelijk van hun man. Meisjes raken ook zwanger voordat hun bekken volgroeid is wat doodgeboren baby’s tot gevolg heeft en levenslange fysieke complicaties. Zo schrijnend!

Wereldwijd trouwen elk jaar twaalf miljoen meisjes voor ze achttien zijn. Veel van hen zijn niet ouder dan twaalf en zelfs huwelijken van meisjes jonger dan acht jaar oud komen voor. Zelfs in de Verenigde Staten zijn 250.000 kindhuwelijken gesloten tussen 2000 en 2010, een bizar hoog aantal voor een ontwikkeld land als VS.

Hoe zit het met ons land? Sinds 2015 is in ons land een huwelijk met een minderjarige onder geen enkele voorwaarde toegestaan. En ook voor volwassenen geldt dat je in dit land zelf bepaalt of en met wie je trouwt, dus zonder dwang. Ook huwelijken die in het buitenland worden gesloten tussen mensen jonger dan 18 jaar, worden in ons land niet erkend. Hier in Nederland zijn onze meisjes veilig, maar er is nog een lange strijd te gaan voor veel andere meisjes op de wereld. Voor hen staat Valentijnsdag niet op de kalender.

Wil je het verhaal van Samrita lezen? (zie de foto) Zij stopte haar eigen kindhuwelijk door bemiddeling van Plan Nederland.

Of het aangrijpende verhaal van Sherry Johnson uit de Verenigde Staten? Bron: Volkskrant

 Reacties zijn gesloten.